Stanowi płynną stabilizowaną kombinację dezynfekującą na bazie nadtlenku wodoru-kwasu nadoctowego. Wysoka skuteczność biobójcza na bakterie,grzyby zarodniki,spory i wirusy.
Lerasept spezial przeznaczony jest do szybkiej dezynfekcji powierzchni, stykających się z żywnością. Dla uzyskania najbardziej efektywnych ekonomicznie wyników i zminimalizowania obciążenia roztworu dezynfekującego zanieczyszczeniami, urządzenia i sprzęty należy uprzednio dokładnie wyczyścić. Stężenie roztworu roboczego zależy od czasu, temperatury i rodzaju drobnoustrojów. Odpowiednie stężenie robocze mieści się w granicach 0,05 - 3,0 % w zakresie temperatur od 5 do 20 °C. Przeważnie pracuje się na stężeniach 0,2 - 1,0 %. Podwyższenie temperatury do ok. 50 °C w preferowanym zakresie stężeń 0,2-1,0% skraca czas i podnosi skuteczność dezynfekcji.